ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

Ονοματεπώνυμο: Βασιλείου Κώστας
Κατηγορία: Ποίηση
Έτος γέννησης: 1939

Βιογραφικό:

Ο Κώστας Βασιλείου, που γεννήθηκε το 1939 στην Πάνω Δευτερά και φέτος συμπληρώνει τα ογδοντάχρονά του, είναι γνωστός ως ρεσπέρης ποιητής ή ποιητάρης, γιατί, ως γνήσιος Δευτερκώτης, ταυτόχρονα με τη φιλολογική του κατάρτιση, είναι δεμένος άρρηκτα με την κυπριώτικη γη, την κυπριώτικη φύση και την κυπριακή διάλεκτο. Ωστόσο, τα πρώτα 7 ποιητικά έργα του τα έγραψε στην πανελλήνια γλώσσα, στο κλίμα του ακαταλαβίστικου σεφερισμού – μοντερνισμού.

Η επιστροφή στις ρίζες του και στην κυπριακή διάλεκτο έγινε το 1996, μετά τα δραματικά γεγονότα στη Δερύνεια, με τους νεομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, με άλλες 8 ποιητικές συλλογές και μελετήματα για τους κορυφαίους κύπριους ποιητές Βασίλη Μιχαηλίδη, Κώστα Μόντη, Παντελή Μηχανικό κ.ά.

Πέρσι βραβεύτηκε από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου με το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη (11 Ιουνίου 2018, ημέρα του Αποστόλου Βαρνάβα, στην Πύλη Αμμοχώστου), ενώ φέτος, την ίδια ημερομηνία (11 Ιουνίου, Αποστόλου Βαρνάβα) τιμήθηκε από τον Όμιλο Φίλων Βιβλιοθήκης Δήμου Στροβόλου. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Δεν διεκδικεί το Nobel
price, το μαλαμετένο,
πού να τρέχει στη Στοκχόλμη
που τον κυνηγούν κι οι όλμοι
με πιθάρι μάρκας Opel
που ̓ναι και μαρκαρισμένο
προαιρείται δκυο τσιαρίκκια
ντόπι’ ας έν’ τζιαι μπαλλωμένα
πά’ στα σιερκα πελεζίκκια
τζιαι στ’ αφκιά του σκουλαρίτζια
με βελόνα τρυπημένα.