ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

πυλαρινος φωτο 1

Βιογραφικό

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δίδαξε, επίσης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και σε μεταπτυχιακά τμήματα στο Ιόνιο Παν/μιο και στο Π/μιο Αθηνών. Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών του αναφέρεται στην Επτανησιακή Σχολή, την κυπριακή λογοτεχνία, τον περιοδικό τύπο κατά τον 19ο και 20ό αιώνα και τη Γενιά του 1970. Υπήρξε μέλος των συγγραφικών ομάδων που συνέγραψαν τα Ανθολόγια για τη λογοτεχνία των τεσσάρων τάξεων του Δημοτικού και τα Κείμενα για τη λογοτεχνία της Α΄ τάξεως του Γυμνασίου.

Συνεργάστηκε σε πολλά λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες, καθώς και σε συλλογικούς τόμους, δημοσιεύοντας άρθρα, μελέτες και κριτικές. Yπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος στα Κερκυραϊκά Χρονικά και στον Ιόνιο Λόγο, περιοδική έκδοση του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος διαφόρων γνωστών επιστημονικών Εταιρειών. Επιμελήθηκε πολλούς συλλογικούς τόμους, πρόσφατα τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου «Το κριτικό έργο του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου (2018), του οποίου παλαιότερα εξέδωσε επτά τόμους από το μυθιστορηματικό και διηγηματογραφικό έργο.

Από τα τελευταία βιβλία του: Τα διηγήματα της Ειρήνης Δεντρινού (Ίδρυμα Ουράνη 2014) – Τα Κριτικά κείμενα του Ι. Πολυλά (Ίδρυμα Ουράνη 2015) – Η αλληλογραφία του Αντ. Μυστακίδη με τον πεζογράφο Γ.Φ. Πιερίδη (Λευκωσία 2016) – Ο Κύκλος του Φοίβου Σταυρίδη, Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας, Λάρνακα 2017 (μαζί με τους Νίκο Νικολάου-Χατζημιχαήλ και Απόστολο Κουρουπάκη). – Για τον Αντώνη Φωστιέρη, Κριτικά κείμενα (Λευκωσία 2017). – Κωστή Παλαμά, Άπαντα, φιλ. επιμέλεια στους 3ο και 4ο τόμο, Δωδεκάλογο του Γύφτου και Φλογέρα του Βασιλιά με την Ηρωϊκή Τριλογία (Αθήνα 2019), εκδ. Ίδρυμα Κωστή Παλαμά.

Εκτεταμένο Βιογραφικό