ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

020A9742cc - Copy

Διετέλεσε:
• Ευρωβουλευτής ( 2009-2014) 
•Μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) (2009-2014)
• Βουλευτής Λευκωσίας (2001-2009) – Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (2001-2009)
• Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου (1996-2001)
• Δημοτική Σύμβουλος Στροβόλου (1991-1996)
• Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης ΓΟΔΗΚ (1994-2018)

Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που ασυμβίβαστα διεκδικούν. Εργάζεται σκληρά για να πετύχει στόχους πατρίδας, στόχους κοινωνίας, στόχους για τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον πρόσφυγα, τη νέα γενιά, τη γυναίκα, τον πολιτισμό. Διαχρονικά παρούσα στον αγώνα του κυπριακού λαού για λευτεριά, κοινωνικό εκσυγχρονισμό, Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δημιουργία.

Πολιτική διαδρομή – Δράσεις
Εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) από την ίδρυσή του. Ανελίχθηκε με σκληρή δουλειά υπηρετώντας με συνέπεια τις ιεραρχικές βαθμίδες. Διετέλεσε:
• Αντιπρόεδρος και συντονίστρια των Ομάδων Μελετών (1998-1999).
• Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης, (ΓΟΔΗΚ) (1994- 2018) και Συντονίστρια των Επιτροπών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.
• Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου (1994-2018)

Υπηρέτησε διάφορα πολιτειακά αξιώματα στα οποία κατά καιρούς εξελέγη. Κατά χρονολογική σειρά:
• Δημοτική Σύμβουλος Στροβόλου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Στροβόλου (1991-1996),
• Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου (1996-2001)
• Μέλος του Κογκρέσου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1996-2001)
• Βουλευτής Λευκωσίας (2001-2006) και (2006-2009)
• Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (2001-2009)
• Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του Συμβουλίου της Ευρώπης (2003-2009).
• Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Κυπριακής Βουλής (2006-2009)
• Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ και της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. ( Υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και αναπληρωματικό μέλος στις Επιτροπές Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών Ανδρών-Γυναικών, τακτικό μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της ΜΚΕ για την Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο).

Συνέδρια
• Έλαβε μέρος σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια, εκπροσωπώντας την Κύπρο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της ισότητας των φύλων, το κυπριακό και τον πολιτισμό.
• Διοργάνωσε πλειάδα αντικατοχικών και άλλων εκδηλώσεων πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής υφής, εντός και εκτός Κύπρου.

Διακρίσεις
• Η προσφορά της έτυχε τιμητικών διακρίσεων.
• Το 2014 ανακηρύχθηκε στα MEP Awards του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως η δεύτερη καλύτερη Ευρωβουλευτής στον τομέα της υγείας, για τη δράση της στον τομέα της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, ενώ σημαντικές διακρίσεις στον τομέα έλαβε επίσης από το European Heart Rhythm Association και το Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.
• Πρόσφατα (13.10.2019) της έχει απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Μεγάλου Αλεξάνδρου και Δίπλωμα Τιμής από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης «Το Καφενείο των Ιδεών» (Σαλαμίνα-Ελλάδα) καθώς επίσης Έπαινος από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων (μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Συλλόγων UNESCO για την Ευρώπη και την Β. Αμερική).

Παλμός Ζωής -ΡΟΕΣ
• Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Θυμάτων καρδιακής ανακοπής ΠΑΛΜΟΣ ΖΩΗΣ από το 2011.
• Εμπνευστής και Δημιουργός του Πολυχώρου Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ στον πυρήνα του παλαιού Στροβόλου από το 2016.

Προσωπικά Στοιχεία
Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Μόρφου, από την οποία εκτοπίστηκε το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Αριστούχος απόφοιτος του Α΄Γυμνασίου Μόρφου (Τμήμα θετικών Επιστημών) με βραβεία στα Αρχαία Ελληνικά , Νέα Ελληνικά, Φυσική, Χημεία και Θρησκευτικά.

Σπουδές
Σπούδασε χημεία στις ΗΠΑ και Μ. Βρετανία. (Υποτροφίες Fulbright, Βρετανικού Συμβουλίου και Πανεπιστημίου Lancaster). Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΙΜ), και Ανθρωπιστικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου). Εργάστηκε ως Διευθύντρια Ελέγχου Ποιότητας στην Κυπριακή βιομηχανία και στη ζυθοβιομηχανία Carlsberg (1978-2001). Εγκατέλειψε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 2001, όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής, γιατί πιστεύει στο ασυμβίβαστο μεταξύ δημόσιου αξιώματος και επαγγελματικής ενασχόλησης .

Συγγραφικό έργο
Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων με τίτλο: Μπροστά στο συρματόπλεγμα του Αττίλα (1996) , Γυναίκα, το άλλο μισό του ουρανού (2006) και Η μετεξέλιξη της κυπριακής οικογένειας μέσα από αφηγήσεις τριών γενεών γυναικών (2014), το οποίο βραβεύτηκε τον Νοέμβριο 2014, από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (ΕΠΟΚ), στην Αθήνα. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και είναι τακτική αρθρογράφος στον τύπο. Επί σειρά ετών διατηρούσε δική της στήλη στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, με τίτλο «Αναζητήσεις και Στοχασμοί». Ως Δήμαρχος Μόρφου, επιμελήθηκε το βιβλίο Μόρφου 3600 Χρόνια Ιστορίας που εκδόθηκε τον Νοέμβριο 1999, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία (1997) και καθιέρωση του τριμηνιαίου περιοδικού του Δήμου Μόρφου με τίτλο Η φωνή της Μόρφου και των κατεχόμενων χωριών του Μορφίτικου Κάμπου. Ως Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ ήταν η συντάκτης του ενημερωτικού Δελτίου Γυναικεία Έπαλξη. Ως Ευρωβουλευτής εξέδιδε τριμηνιαίο εκφραστικό όργανο με τίτλο Ευρωπαϊκή Δράση, την πενταετία 2009-14. Η ανέκδοτη ποιητική της συλλογή Ξεριζωμένα ηλιοτρόπια περιλαμβάνει ποιήματα της περιόδου 1974- σήμερα.

Ζωγραφική
Αγαπούσε ανέκαθεν τη ζωγραφική με την οποία ασχολούνταν στον ελεύθερό της χρόνο. Από το 2014 ζωγραφίζει πιο συστηματικά και έχει μαθητεύσει κατά καιρούς στα Εργαστήρια Τέχνης Νικόλα Παναγή, Βασίλη Μίτα και Κυριάκου Λύρα.

Συμμετείχε σε πλειάδα ομαδικών εκθέσεων ζωγραφικής και πραγματοποίησε 6 ατομικές εκθέσεις: Οι πρώτες δύο, με τίτλο «Κύπρος αγαπημένη», πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου και στο Πολιτιστικό Κέντρο – ΣΠΕ Μόρφου στη Λεμεσό (2006), αντίστοιχα. Ακολούθησε η 3η ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Καλλιτεχνικές Αναζητήσεις», στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου (Δεκέμβρης 2015) . Η 4η ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο « Η άλλη γλώσσα» πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ ( Ιούνιος 2018). Η 5η ατομική έκθεση ζωγραφικής «Καλλιτεχνικές διαδρομές» στην Αίθουσα «Εν –πλω» στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου (Σεπτέμβριος 2018) και η 6η Ατομική έκθεση «Καλλιτεχνικές αποδράσεις» στο Μουσείο Θάλασσα Αγίας Νάπας (Νοέμβριος 2018).

Πρόσφατα πολιτιστικά δρώμενα
Από το 2014 ασχολείται επισταμένα με τον πολιτισμό. Το 2014 συνέβαλε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία της διαδικτυακής ομάδας που μετεξελίχθηκε σε Παγκύπριο Σύνδεσμο Καλλιτεχνών «Τέχνη Δίχως Σύνορα» και διετέλεσε μέλος του Α΄Διοικητικού Συμβουλίου (2014-2016).
Τον Σεπτέμβριο 2016 δημιούργησε τον Πολυχώρο Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ στον πυρήνα του παλαιού Στροβόλου με στόχο την «ανάπτυξη, προβολή και προώθηση της Τέχνης και του Λόγου μέσα από τα έργα ανθρώπων, γιατί πιστεύει πως ο τόπος είναι ο Άνθρωπος κι όταν ο Άνθρωπος ζει και δημιουργεί, υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ».

Στον Πολυχώρο Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ πραγματοποιούνται φιλοσοφικές συζητήσεις, διαλέξεις, εκθέσεις , παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές/ποιητικές βραδιές. Ενθαρρύνεται η συνεργασία, η δικτύωση ανθρώπων της τέχνης και του λόγου και η ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα θέματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία και τον ενεργό πολίτη.