ΜΙΤΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Αύγουστο του 1976. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε μεταπτυχιακό στη Χρηματοοικονομική στο Πανεπιστήμιο Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2013 απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα στα Οικονομικά και έκτοτε ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Έχει πολλά ενδιαφέροντα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται η γενεαλογία, ο κινηματογράφος και η μεσαιωνική ιστορία. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, η συγγραφική του δράση περιοριζόταν στη δημοσίευση αρθρών, τόσο στον εγχώριο όσο και τον διεθνή τύπο. Τότε ολοκλήρωσε και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Η Κυρά της Χούλου. Το βιβλίο αυτό πήρε καλές κριτικές και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τα βιβλία της χρονιάς του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (ΕΠΟΚ). Τον Μάρτιο του 2021 κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση.

Πρόλογος

 

Χούλου, Επαρχία της Πάφου Μάρτιος, έτος 2014.

 

Τραβώ το χειρόφρενο του ταλαιπωρημένου μου Mazda Familia και καλώ τον αριθμό του κινητού που μου έδωσε ο μουχτάρης. Η ζέστη είναι πολλή για Μάρτη, αλλά ένα θεό-ρατο κυπαρίσσι μού χαρίζει τη σκιά του καθώς παρατηρώ την εκκλησία που κάποτε την αυλή της στόλιζε ένα παλάτι

 

– το παλάτι της… Οι Φράγκοι, που διαφέντεψαν το νησί για τρεις τόσους αιώνες, διάλεξαν τον χώρο για τα πολλά νερά του και κατά ειρωνεία της τύχης η εκκλησία αυτή είναι το μόνο μέρος του παλατιού που κατόρθωσε να επιβιώσει από τον μεγάλο σεισμό του 1953.

 

Καθώς σκέφτομαι ότι μάλλον ο παπα-Στέφανος θύμωσε που τον κάλεσα μεσημεριάτικα και αποφάσισε να με γράψει κάπου… ευλογημένα, ακούω τον θόρυβο ενός αμαξιού. Αμέσως μετά βλέπω ένα αγροτικό αυτοκίνητο φορτωμένο με οικοδομικά υλικά να έρχεται και να παρκάρει δίπλα από το Mazda μου και απ’ αυτό να κατεβαίνει ένας γεροδεμένος πενηντάρης με αθλητικά παπούτσια, τριμμένα jeans, ξε-βαμμένο t-shirt και μια περιποιημένη κοντή γενειάδα. Πρέ-πει το πρόσωπό μου να μαρτυρά έκπληξη, γιατί αμέσως μετά τον χαιρετισμό με ρωτά ενοχλημένα: «Τι; Άργησα;» Απαντώ ό,τι πιο ανώδυνο μου κατεβαίνει και περιμένω υπομονετικά να ξεκλειδώσει την καμαρωτή πόρτα.