ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ ΕΛΕΝΑ

Ονοματεπώνυμο: Ματσάγγου Έλενα
Κατηγορία: Πεζογραφία
Έτος γέννησης: 1982
Τόπος γέννησης: Λάρνακα

Σπουδές/σταδιοδρομία στον τομέα των γραμμάτων:

Κατέλαβα θέση στον κλάδο των Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας το 2000, ωστόσο δύο χρόνια μετά, αφού με είχε συνεπάρει η Θεωρία και η Κριτική της Λογοτεχνίας, άλλαξα κατεύθυνση και αποφοίτησα από το τμήμα των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2004, πρώτη αριστούχος φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής αλλά και όλων των Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συγκριτικής Γραμματολογίας (Comparative Literature) του King’s College London με τη διπλωματική μου να επικεντρώνεται στην Oulipo (Ouvroir de littérature potentielle) και στον δομικό ρόλο των μαθηματικών στην αφηγηματική πράξη. Στη συνέχεια, εκπόνησα σε πέντε χρόνια τη διδακτορική μου διατριβή η οποία αφορά στο φανταστικό ως λογοτεχνικό τρόπο και είδος. Έλαβα μέρος σε 2 συνέδρια, στο Βουκουρέστι (Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, 2006, Βουκουρέστι, Ρουμανία) και στην Αδελαίδα (“Greek Research in Australia: Proceedings of the Biennial International Conference of Greek Studies, Flinders University June 2007”, Flinders University Department of Languages – Modern Greek: Adelaide).

Εργάστηκα ως ειδικός επιστήμονας στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών με στόχο τη δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης.

Πρόσφατα, συνεργάστηκα με τον Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Δημήτρη Αγγελάτο στο πλαίσιο συγγραφής κεφαλαίου το οποίο θα περιληφθεί σε τόμο μιας Ειδολογικής Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας που ετοιμάζεται.

Διακρίσεις:

  • Πρώτο Βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως η πρώτη Αριστούχος Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2004
  • Βραβείο Γιάννου Κρανιδιώτη
  • Βραβείο Καντζηλλάρη