ΚΙΝΙΚΛΗ ΦΕΝΙΑ

Ονοματεπώνυμο: Κινικλή Φένια
Κατηγορία: Πεζογραφία
Έτος γέννησης: 1983

Σπουδές/σταδιοδρομία στον τομέα των γραμμάτων:

Η Φένια Κινικλή σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και ακολούθως συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Έργα της, ποιητικά και πεζά, διακρίθηκαν σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Διηγήματα και αφηγήματά της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου κυκλοφορούν: «Απρόσμενη καταιγίδα» 2016, (μυθιστόρημα) «περιστροφές σκέψης» 2018, (αφηγήματα-διηγήματα)

Διακρίσεις:

– Α΄ βραβείο ποίησης κατά τον 7ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. (2017)

– Β΄ βραβείο διηγήματος κατά τον 7ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. (2017)

– Γ΄ έπαινος διηγήματος κατά τον Στ΄ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού (2017)

– Έπαινος ποίησης κατά τον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. (2018)

– Βραβείο «Βιβλίο της Χρονιάς 2017» για το μυθιστόρημα «Απρόσμενη καταιγίδα» (εκδ. Ηλία Επιφανίου, 2016) από τον Ε.Π.Ο.Κ. (2018)

– Έπαινος ποίησης κατά τον 9ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. (2019)

– Βραβείο «Βιβλίο της Χρονιάς 2018» για τη συλλογή διηγημάτων-αφηγημάτων «περιστροφές σκέψης» (εκδ. Ηλία Επιφανίου, 2018) από τον Ε.Π.Ο.Κ. (2019)

Εργογραφία:

1. Απρόσμενη καταιγίδα (μυθιστόρημα)FB Page: https://m.facebook.com/aprosmenikataigida/
Youtube book trailer:


Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/30520255

2. Περιστροφές σκέψης (συλλογή αφηγημάτων-διηγημάτων)
FB Page: https://www.facebook.com/peristrofesskepsis/
Youtube book trailer


Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/41821253

3. Συμμετοχή σε συλλογικά έργα, περιοδικά κ.λπ.
– Κυπριακή Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Γ΄ τόμ., Αθήνα, Ε.Π.Ο.Κ., 2017

– Κυπριακή Εστία, τχ. 1 (Ιαν.-Ιούν., 2019)

– Νέα Εποχή, τχ. 340/Άνοιξη 2019

– Κυπριακή Εστία, τχ. 2 (Ιούλ.-Δεκ., 2019)

 

Δείγματα Γραφής:

Απρόσμενη Καταιγίδα

Φένια Κινικλή

ISBN: 978-9963-674-98-5

ΣΕΛΙΔΕΣ: 384

ΜΕΓΕΘΟΣ: 14 Χ 21

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

(περίληψη οπισθοφύλλου)

Πόσο απρόσμενα μπορούν να σκορπίσουν όλα! Πόσο εκκωφαντική μπορεί να είναι η σιωπή της πλάσης, λίγο πριν ξεσπάσει η ορμή της καταιγίδας!

Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται ξαφνικά να ανεμοδέρνεται και να αργοχάνεται στην καταχνιά που απειλεί να σκοτεινιάσει εξ ολοκλήρου την ψυχή της. Ένα θανατηφόρο ατύχημα και όλα όσα νόμιζε, ήξερε και πίστευε σκορπίζουν μονομιάς, κόκκοι άμμου από πύργο στην ακροθαλασσιά.

Εκεί όπου ο πόνος σαρώνει τα πάντα, εκείνη αγωνίζεται να βρει τη δύναμη για να αναμετρηθεί με το ηχηρό ράπισμα του ανέμου και να σταθεί όρθια απέναντι στη σαρωτική θύελλα, που κινδυνεύει να την παρασύρει.

Σύνδεσμοι για το βιβλίο: https://sites.google.com/site/eliasepiphanioupublications/home/katigories/pezografia/aprosmenikataigida

FB page: https://www.facebook.com/aprosmenikataigida/

Book trailer: https://www.youtube.com/watch?v=e_D3VnXrwNE

Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/30520255

περιστροφές σκέψης

αφηγήματα – διηγήματα

Φένια Κινικλή

ISBN: 978-9963-271-55-9

ΣΕΛΙΔΕΣ: 96

ΜΕΓΕΘΟΣ: 14 Χ 21

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

Σκέψεις ρευστές, ευμετάβλητες, ασαφείς. Μπερδεμένες ροές, ασύνδετες. Χωρίς άκρη και μέτρο.

Απροσπέλαστες και αντιφατικές. Μακριά από κάθε λογικό ειρμό, έξω από κανόνες και ακολουθίες.

Ψάχνω, αναμοχλεύω, αφουγκράζομαι, προσπερνώ. Και κάποτε σταματώ. Να δω όσες εδώ και καιρό μού κρύβονταν. 

Και ξαφνιάζομαι! Γιατί ξεχνώ πως υπήρχαν. 

Σύνδεσμοι για το βιβλίο: https://sites.google.com/site/eliasepiphanioupublications/home/katigories/pezografia/peristrofesskepsis

FB page: https://www.facebook.com/peristrofesskepsis/

Book trailer: https://youtu.be/SFS9rze73Zg

Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/41821253

Κριτικογραφία:

Κλείνοντας το βιβλίο της Φένιας Κινικλή Απρόσμενη Καταιγίδα, έκλεισα τα μάτια και ταξίδεψα συντροφιά με τους ήρωες του μυθιστορήματος στον τόπο και τον χρόνο που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Ομολογώ πως το ταξίδι αυτό ήταν συναρπαστικό γεμάτο περιπέτειες και εμπειρίες ξεχωριστές.

Το έργο Απρόσμενη Καταιγίδα συγκεντρώνει όλες τις αρετές ενός καλογραμμένου μυθιστορήματος. Η υπόθεσή του συναρπαστική. Η εξέλιξη της υπόθεσης –απρόσμενη πολλές φορές – κρατεί αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Οι ήρωες – πρόσωπα καθημερινά με αδυναμίες και πάθη – παλεύουν, συγκρούονται, πέφτουν, αλλά σηκώνονται και συνεχίζουν τον αγώνα.

Η πορεία της πρωταγωνίστριας από τη θλίψη, την απόλυτη μοναξιά και την απελπισία μέχρι την ευτυχία και τη δικαίωση είναι μοναδική, γεμάτη περιπέτεια και τραγικότητα.

Είναι στ’ αλήθεια ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η συγγραφέας επιλέγει με προσοχή τις λέξεις. Χρησιμοποιεί πλούσιο λεξιλόγιο και δυνατές παραστατικές εικόνες. Οι διάλογοι ζωντανεύουν την αφήγηση και μεταφέρουν τον αναγνώστη στον μυθιστορηματικό χωροχρόνο.

Το βιβλίο Απρόσμενη Καταιγίδα είναι ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κανείς…

Στη συγγραφέα, λοιπόν, εκφράζω τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου και την ολόθερμη ευχή το βιβλίο της να είναι καλοτάξιδο.

Ευαγγελία Αριστοδήμου

(www.goodreads.com/review/show/1811398863?book_show_action=true&from_review_page=1)

***

Η Απρόσμενη καταιγίδα είναι ένα βιβλίο, καλογραμμένο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη σελίδα και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον ως την τελευταία.

Με κέρδισε από την πρώτη στιγμή, με την ενδιαφέρουσα ιστορία που είναι γεμάτη όμορφες εικόνες και συναισθήματα. Η συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου ξετυλίγει τον ψυχικό κόσμο των ηρώων της, και περισσότερο της κεντρικής ηρωίδας της, της Βιβιάννας. Αναλύει αριστοτεχνικά τον ψυχικό κόσμο τους και πως αντιδράει ο καθένας στα χτυπήματα της μοίρας. Η Βιβιάννα έχοντας ζήσει και στο παρελθόν τον απόλυτο πόνο έχοντας χάσει την οικογένεια της, το ξαναζεί αφού καλείται να αποχαιρετήσει τον αρραβωνιαστικό της μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που του αφαιρεί την ζωή . Σε αυτή την δύσκολη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει και την οικογένεια του, οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξη της και την κατηγορούν για τον θάνατο του ανθρώπου τους. Μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια του, κάνει την εμφάνιση του και ο Μίνως, ξάδερφος του αλλά και συμπαραστάτης της με ένα δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Ανάμεσα τους, θα αναπτυχθούν ποίκιλα συναισθήματα, στην αρχή φόβος και μίσος και μετέπειτα αγάπη.

Η πορεία της Βιβιάννας από την απόλυτη μοναξιά και θλίψη μέχρι την χαρά και την ευτυχία είναι γεμάτη περιπέτεια και απρόσμενες ανατροπές. Η συγγραφέας κατάφερε να συνδυάσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα και σκέψεις από όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου της και να μας τα ξεδιπλώσει μέσα από την ιστορία της, την απρόσμενη καταιγίδα που είναι ένα ξέσπασμα συναισθημάτων μέχρι να επέλθει η λύτρωση και να βγει το ουράνιο τόξο στην καρδιά των ηρώων της.

ΧΑΙΔΩ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ

(https://www.goodreads.com/review/show/2007860287?book_show_action=true&from_review_page=1)

Τριάντα υπέροχα διηγήματα περιέχονται στο καινούργιο βιβλίο της αγαπημένης Φένιας Κινικλή με τίτλο «περιστροφές σκέψης».

Ένα εξαιρετικό βιβλίο με σκέψεις και συναισθήματα που στροβιλίζονται σε αποχρώσεις φωτεινές και ζοφερές, σε μια μάχη επικράτησης της ζωής. Με πυξίδα τις θύμισες που δεν αποποιείται αλλά αντιμετωπίζει ως καθοδηγητές και συνοδοιπόρους στο ταξίδι της ζωής, η συγγραφέας βάζει πλώρη για νέους ουρανούς αναζητώντας πάντα το φως στα πιο απλά αλλά πολύτιμα πράγματα, στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, στο άρωμα του γιασεμιού και την ομορφιά της αγάπης.

Έτσι λοιπόν, μέσα από τις ζωγραφιές της ψυχής της, βουτάμε και εμείς στον ωκεανό των συναισθημάτων της και αναδυόμαστε μαζί, πιο σοφοί, πιο δυνατοί, πιο καλοί, πιο άνθρωποι! Τι όμορφο ταξίδι!

Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου

(https://www.goodreads.com/review/show/2630397458?book_show_action=true) 

***

[…] Ας αναφερθεί ότι ένα από τα πιο ποιοτικά υφολογικά χαρακτηριστικά της Φ. Κινικλή είναι ότι ορισμένες προτάσεις ή προτασιακά σύνολα παρουσιάζουν νοηματική αυτοτέλεια, και μάλιστα έχουν έντονο αποφθεγματικό χαρακτήρα: «Εύκολο είναι να φτιάξεις το κάτι από το τίποτα;» (σ. 13)· «Χρειάζεται πού και πού να κοιτάζεις πίσω σου… Να κλείνεις τα μάτια για λίγο, να βουτάς στις αναμνήσεις και να αναδύεσαι με αγαλλίαση, πιο δυνατός, πιο ήρεμος, πιο σίγουρος» (σ. 31)· «[Για τη συγγνώμη:] Βρέξε με κουράγιο τα χείλη και άρθρωσέ την» (σ. 33)· «[Για το φεγγάρι:] Όπως και να ’ναι, και στη φεγγαράδα μα και στην κατήφεια του ακόμη, κάτι έχει να σου πει» (σ. 37)· «Μα τί κι αν γέρνεις πλαγιαστά; Τί κι αν δεν ευθυγράμμισες ποτέ την τεθλασμένη σου; Τρίκλισες, μα ώς το τέλος το προσπάθησες!» (σ. 46)· «Τις στρόφιγγες του μυαλού σου άνοιξε και μίλα μου. Να ξαλαφρώσεις. Να φύγει λίγο βάρος από τους ώμους, να ανοίξει λίγο η ανάσα, να χτυπήσει πιο γοργά η καρδιά. Να νιώσεις ότι μοιράζεσαι, ότι ακουμπάς και αφήνεσαι…» (σσ. 52-53). Επίσης, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η συγγραφέας γνωρίζει (και χειρίζεται) άριστα την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται νοηματικές ασάφειες, ασυνταξίες, αδόκιμοι συνδυασμοί λέξεων κτλ. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις οι καταγεγραμμένες σκέψεις της συγγραφέως είναι εντελώς απαλλαγμένες από περιττά επίθετα και άλλα φραστικά βαρίδια.

Η επιλογή αυτή, σε συνδυασμό με την επίταξη των ρημάτων (δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες τα ρήματα τοποθετούνται εντελώς στο τέλος των προτάσεων), προσδίδει στον λόγο αμεσότητα, ζωντάνια και παραστατικότητα. Γενικά, η Φ. Κινικλή βρίσκεται σε μια μεταιχμιακή φάση. Όπως κάθε νέος λογοτέχνης, έτσι και η συγγραφέας των Περιστροφών σκέψης, σε μια προσπάθειά της να γνωρίσει και να συνειδητοποιήσει τις εσώτερες επιθυμίες της, πειραματίζεται, δοκιμάζει και δοκιμάζεται. Και είναι βέβαιο ότι πίσω από τους πειραματισμούς αυτούς κρύβεται ένα αυθεντικό ταλέντο. Στο χέρι της είναι, λοιπόν, να αξιοποιήσει το ταλέντο αυτό και, σύντομα, να δώσει δείγματα γραφής, τα οποία θα την τοποθετήσουν δίπλα από σημαντικούς λογοτέχνες της κυπριακής και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. […]

Κυριάκος Ιωάννου – Βιβλιοκριτική: «Κυπριακή Εστία», τχ. 1 (Ιαν.-Ιούν, 2019) σ.141-148