ΧΑΡΑΚΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ


Ο Κρίστης Χαράκης είναι από τη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Η.Β. και στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ (1963). Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από την ίδια Σχολή εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το 1998 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Διετέλεσε Διευθυντής στις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου, Λέκτορας στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κύπρου και Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο Πανεπιστήμιο Frederick (Λεμεσού). Στο εν λόγω ΑΕΙ ασχολήθηκε ιδιαίτερα ως συντονιστής και επιστημονικά υπεύθυνος, διεκπεραιώνοντας δύο μεγάλα ερευνητικά προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας. Πρόκειται για μελέτες της Αντικοινωνικής συμπεριφοράς – ρατσιστικές τάσεις των νέων της Κύπρου (εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα & ΙΠΕ Κύπρου, 2000, σσ. 786) και την Ανάπτυξη της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας της Κύπρου (τελικός χρήστης Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, 2008), για τις οποίες τιμήθηκε για το Research and Development Standing τής έρευνας. Εισήγαγε τα πρώτα πέντε προγράμματα Leonardo Da Vinci (mobility-placement) στο νεοσύστατο τμήμα ναυτιλιακών σπουδών, για τοποθέτηση σπουδαστών στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία.

Με ποιοτική έρευνα αναβίωσε το λιμπρέτο της πρώτης κυπριακής οπερέτας, Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη, έργο του πατέρα του της δεκαετίας του 1950, και καταγράφοντας ζωντανές ερμηνείες, αναγεννήθηκε η χαμένη παρτιτούρα του Αχ. Λυμπουρίδη από τον συνθέτη Χρ. Μάρκου. Έγραψε επιστημονικά και διδακτικά βιβλία για μαθητές και φοιτητές σε τομείς εφαρμοσμένης μηχανικής και οπλισμένου σκυροδέματος που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Έγραψε τέσσερα θεατρικά α) το Μάνα, μάνα-γη (παρουσίαση σε μορφή ορατόριου με μουσική Τ. Μήτσα, σκηνικό Γκλόριας Μαραθεύτη – 1η έκδοση 1981), το Ο σκηνοθέτης (με μουσική Χρ. Μάρκου 1983), το Αρπαγή (παρουσίαση στα Κούκλια σε σκηνοθεσία Χρ. Χρυσάνθου, με μουσική Εύη Γεωργίου, 1995) και το μιούζικαλ τα Ενενήντα χρώματα της ανεμώνης (μουσική Χρ. Μάρκου η μουσική ερμηνεύθηκε με πλήρη ορχήστρα από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου). Με το Θεατρικό του Μάνα, Μάνα-Γη (σκηνοθεσία του ιδίου σε μορφή τραγωδίας (μιούζικαλ), Μουσική Τασούλας Μήτσα και Χρ. Μάρκου, σκηνικά Γκλόριας Μαραθεύτη και Αβέρκιου Χατζηπαύλου – 2η έκδοση 1994) πήρε το Α΄βραβείο στην Κύπρο και το Ειδικό Βραβείο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, στους Παγκύπριους και Πανελλήνιους Αγώνες Μαθητικών Αγώνων αντίστοιχα (1994). 

To 1983 βραβεύτηκε με Πρώτο Βραβείο στην ποίηση από το Κυπριακό Ινστιτούτο Μουσείο και Αρχείο. Το 1999 με εισήγησή του ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο του Πολίτη του Δήμου Λεμεσού, θεσμός που λειτουργεί μέχρι σήμερα· Από τότε είναι μέλος της ad hoc Επιτροπής του Δήμου. Εισηγήθηκε και διοργάνωσε το Πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο έτος Βασίλη Μιχαηλίδη, με τίτλο: Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Β. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ (2017).

Σήμερα είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού: “ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ”, Μέλος της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου και πρώην μέλος του Δ.Σ., Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ” Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας (1981-σήμερα), από τον οποίο τιμήθηκε ως εμπνευστής του θεσμού, Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Επίτιμο Μέλος του Πνευματικού Ομίλου “ΟΛΥΜΠΙΑΣ” Σύρου και Μέλος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής.

Είναι, επίσης, μέλος του ΕΤΕΚ. Εκπροσώπησε για σειρά ετών τον Σύνδεσμο Μηχανικών Κύπρου στο Υπ. Εμπ. & Βιομηχανίας ως μέλος της ad hoc Επιτροπής για την τυποποίηση Κυπριακών προτύπων αδρανών υλικών. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΔΜΕΚ. Υπήρξε ο εισηγητής για το Μνημείο και την προτομή του Γρηγόρη Αυξεντίου στην Β΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού και για τα Πρώτα Αυξέντεια, αγώνες που καθιερώθηκαν ως θεσμός στην Λεμεσό (1988). Παράλληλα, επιμελήθηκε το Λεύκωμα “Χαίρε Γρηγόρη” (1988), που παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου.

Είναι Πρόεδρος της Δεοντολογικής Επιτροπής του Capital TV. Γράφει ποίηση, πρόζα, κριτική και επιστημονικές μελέτες/ δημοσιεύσεις κοινωνικοοικονομικών θεμάτων και πολιτικής επιστήμης σε ποικίλα περιοδικά, επιστημονικά journals, βιβλία και εφημερίδες της Κύπρου, όπως και σε ομογενειακές εφημερίδες της Ευρώπης, με δείγματα γραφής από τη δεκαετία του 1970-σήμερα.Υπήρξε εισηγητής σε πανελλήνια και ευρωπαϊκά συνέδρια σε τομείς λογοτεχνίας (πιο πρόσφατα το 45ο Συνέδριο της ΠΕΦ 2018 και στο Σπίτι της Κύπρου 2018) και σε τομείς συστημικών και ερευνητικών μελετών. Ασχολείται, επίσης, με τα εικαστικά. – Έργα του πωλήθηκαν αποκλειστικά για φιλανθρωπικό σκοπό.