ΧΑΜΑΛΗ ΜΑΡΙΑ

DSC_0108

Βιογραφικό

Η Μαρία Χαμάλη γεννήθηκε στη Λευκωσία. Το 1999 αποφοίτησε από το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το 2001 από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2002 μέχρι το 2005 συνεργάστηκε με το θεατρικό περιοδικό Επί Σκηνής, αρθρογραφώντας στη στήλη Οι μεγάλοι επί σκηνής, ενώ από το 2003 μέχρι το 2008 υπήρξε ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Μελέτη και Τεκμηρίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (European Network of Research and Documentation of Ancient Greek Drama).

Το 2003 διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κύπρου ως καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας, ενώ το 2013 ολοκλήρωσε και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα Eugene O’Neill, Tennessee Williams, Arthur Miller και η ελληνική σκηνή: Από την πρώτη εμφάνιση στην καθιέρωση (1931-1965).

Συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ και άλλους θεατρικούς οργανισμούς στην Κύπρο και την Ελλάδα για τη συγγραφή θεατρικών προγραμμάτων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2016 αρθρογραφεί για τη στήλη της θεατρικής κριτικής στην εφημερίδα Πολίτης.

Έχει συμμετάσχει σε θεατρολογικά και λογοτεχνικά συνέδρια στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό (IFTR).