ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2024) του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής απονέμεται στον Γιώργο Κεχαγιόγλου

Ανακοινώνεται ότι το Δ. Σ. του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (Ο.Λ.Κ.) αποφάσισε ομόφωνα, στην τελευταία του συνεδρία, να απονείμει το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2024) στον Γιώργο Κεχαγιόγλου, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Κεχαγιόγλου, κορυφαίος νεοελληνιστής διεθνούς εμβέλειας, έχει πλουσιότατο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο, σε διάφορους τομείς της νεοελληνικής φιλολογίας, από τις απαρχές της μέχρι σήμερα, και της συγκριτικής γραμματολογίας. Ένα από τα πεδία των επιστημονικών του ενασχολήσεων είναι η κυπριακή λογοτεχνία. Είναι δε γενικά παραδεκτό ότι υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους για την προβολή, διάδοση και μελέτη της κυπριακής λογοτεχνίας στον ελλαδικό χώρο (στο πανεπιστήμιο και ευρύτερα στην κοινωνία). Συνεργάστηκε κατά καιρούς με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, για την επιμόρφωση των φιλολόγων, καθώς και με τη Μορφωτική Υπηρεσία (μετέπειτα Πολιτιστικές Υπηρεσίες) του Υπουργείου Παιδείας, με σημαντική προσφορά στην παιδεία και στον πολιτισμό της Κύπρου.

Είναι συγγραφέας του πρώτου μέρους της Ιστορίας της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας (Λευκωσία, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, 2010) και μεγάλου αριθμού κυπρολογικών δημοσιευμάτων με θέματα από τη μεσαιωνική κυπριακή λογοτεχνία μέχρι τη σύγχρονη λογοτεχνία του τόπου μας.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2024) του Ο.Λ.Κ. στον Γιώργο Κεχαγιόγλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024. Περισσότερες λεπτομέρειες για την τελετή θα ανακοινωθούν αργότερα.

Χορηγός του θεσμού των βραβείων του Ο.Λ.Κ. είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ