Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Λογοτεχνικών Διαγωνισμών και Βραβείων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (2023):
- 1. Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2023)
Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής απονέμεται στον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη.
Σκεπτικό βράβευσης
Η προσφορά του Κυριάκου Χαραλαμπίδη απορρέει από την ποιητική μετάπλαση θεμάτων που σχετίζονται με την ταυτότητα, τη μνήμη, τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, καθώς και του ελληνισμού, γενικότερα. Για τον Χαραλαμπίδη, «η ποίηση είναι μια διαρκής επαναστατική πράξη κατά την οποία οι λέξεις σπάζουν το περίβλημά τους και εκρήγνυνται στο διάστημα, χαρίζοντας στην ποίηση αυτονομία και εσωτερικό δυναμισμό». Η λειτουργική αίσθηση της γλώσσας στη διαχρονία της, ο νηφάλιος ιστορισμός, η λεπτή και συχνά υποδόρια ειρωνεία, το πυκνό και βαθύ διακειμενικό υπόστρωμα του ποιητικού λόγου, η τιθασευμένη λυρική πνοή σε συνδυασμό με τη δεσπόζουσα αφηγηματικότητα είναι μερικά από τα γνωρίσματα της ποίησης του Κ. Χαραλαμπίδη.
- Διαγωνισμός Μυθιστορήματος (για εκδόσεις του 2022)
To Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται στον Σοφοκλή Βέργο για το βιβλίο Με τα μάτια του Σκύλου, εκδ. Ρόδα, 2022.
Σκεπτικό βράβευσης
Το μυθιστόρημα διακρίνεται για την ευφάνταστη ιστορία του και τη χρήση ποικίλων αφηγηματικών τεχνικών. Με τα μάτια του αστυνόμου, του χαρακτήρα που κατέχει κεντρική θέση στην αφήγηση, ο αναγνώστης παρακολουθεί τον αγώνα της αποκάλυψης γεγονότων που βρίσκονται στο σκοτάδι. Παρατηρείται εναλλαγή των προσώπων που αναλαμβάνουν τον ρόλο του αφηγητή σε ξεχωριστά κεφάλαια, στοιχείο που προσδίδει ενδιαφέρον στο έργο. Η ιστορία, φανταστική, πατά σε υπαρκτούς γεωγραφικούς χώρους στην Κύπρο, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας. Γι’ αυτό και ο αναγνώστης αναγνωρίζει τον τόπο και αισθάνεται οικείο τον χώρο όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Αρχικά, η αφήγηση τοποθετείται στο 2012, αλλά δεν λείπουν οι αναδρομές στο παρελθόν των χαρακτήρων, από τη μία, και στο κρίσιμο παρελθόν της κυπριακής ιστορικής πραγματικότητας, από την άλλη. Ο συγγραφέας αντλεί υλικό από την πραγματικότητα και το μεταπλάθει με δημιουργικότητα και φαντασία σε λογοτεχνικό έργο. Η τυπογραφική επιμέλεια του βιβλίου είναι προσεγμένη και αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του ίδιου του συγγραφέα.
Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Ανδρέας Χατζηθωμάς, φιλόλογος – εκδότης περ. Διόραμα, Μαριλένα Πόρακου, φιλόλογος, Στέλλα Μιλτιάδου, υπ. διδ.
- 3. Διαγωνισμός Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος»
Δεν απονέμεται.
Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Δρ Κυριάκος Ιωάννου, Δρ Μανώλης Στεργιούλης, Δρ Βασιλική Σελιώτη
- 4. Διαγωνισμός πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη (για εκδόσεις του 2022)
Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη απονέμεται εξίσου στον Χρήστο Χαλικιόπουλο για τη συλλογή διηγημάτων Κάτι απ’ αυτούς, Θεσσαλονίκη, Γερμανός, 2022 και στον Παύλο Ανδρέου για την ποιητική συλλογή Παγωτό δακρυγόνο, Λάρισα, Θράκα, 2022.
Σκεπτικά βράβευσης
Η συλλογή διηγημάτων Κάτι απ’ αυτούς του Χρήστου Χαλικιόπουλου διακρίνεται για τη μεστή, πλούσια και επεξεργασμένη γραφή, για την άρτια λογοτεχνική μετάπλαση εμπειριών και βιωμάτων, καθώς και για την αληθοφανή αποτύπωση της κατασταλαγμένης ματιάς του συγγραφέα για ποικίλα κοινωνικοπολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Η λιτότητα και η εκφραστική τόλμη συγκαταλέγονται στις αρετές του βιβλίου. Η Κέρκυρα, η Γαλλία και η Πάφος, είναι οι τρεις πόλεις γύρω από τις οποίες εκτυλίσσεται η αφήγηση, με τους αντίστοιχους χρονότοπους της ενηλικίωσης, της νεότητας και της ωριμότητας που αποδίδονται με ευρηματικότητα και φαντασία. Το λογοτεχνικά μετουσιωμένο βιωματικό υλικό συνυφαίνεται με έναν πλούσιο διακειμενικό ιστό, που, σε συνδυασμό με τα στοιχεία κοσμοπολιτισμού, συγκροτούν το ιδιαίτερο στίγμα της γραφής του Χαλικιόπουλου. Μέσω των ποικίλων διακειμένων φωτίζεται από διάφορες οπτικές γωνίες η αφηγηματική ύλη, σε ένα πεζογραφικό έργο αξιανάγνωστο, απολαυστικό και πρωτότυπο.
Με την πρώτη του ποιητική συλλογή Παγωτό δακρυγόνο, ο Παύλος Ανδρέου συγκροτεί έναν ποιητικό, αλλά και εσωτερικό χώρο, ο οποίος, ωστόσο, δεν αποκλείει την όραση ή τον έμμεσο σχολιασμό της σύγχρονής μας πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας. Πρόκειται για μια ευπρόσωπη πρώτη συλλογή, η οποία παρά το γεγονός ότι δεν είναι αισθητικά ισοϋψής, εντούτοις διαθέτει αφενός εσωτερικό βιωματικό υπόστρωμα και επεξεργασία του ποιητικού λόγου και αφετέρου κοινωνική κριτική και πρωτοτυπία, αναγκάζοντάς μας να αναμένουμε τη συνέχεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ποιητής εκθέτει οριακές πολλές φορές καταστάσεις, μιλά για ρήγματα συνειδήσεων, για αλλοτρίωση, για πολιτική και κοινωνική βία, για το παράλογο της ιστορίας και της ανθρώπινης ύπαρξης, μα και συνάμα για την αστείρευτη ομορφιά της ζωής. Επιχειρεί, με άλλα λόγια, να εκφράσει ποιητικά την κομματιασμένη σύγχρονή του πραγματικότητα, αλλά και την ακρωτηριασμένη πραγματικότητα της μοιρασμένης του πατρίδας με όρους τραγικούς, αλλά και συνάμα κριτικούς.
Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Σάββας Βαρναβίδης, λογοτέχνης, Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Παναγιώτης Νικολαΐδης, ποιητής – κριτικός
- Διαγωνισμός Ποίησης
To βραβείο απονέμεται στον Ελευθέριο Πλουτάρχου για το ποίημα «Οδοιπόρος στοών και σελίδων».
Σκεπτικό Βράβευσης:
Η κριτική επιτροπή ομόφωνα απονέμει το βραβείο ποίησης στο ποίημα «Οδοιπόρος στοών και σελίδων». Οι στίχοι ακολουθούν τον διαβάτη σ’ ένα ταξίδι περιγραφής της συναισθηματικής του κατάστασης· μιας κατάστασης όπου το ποιητικό υποκείμενο έρχεται αντιμέτωπο με το γύρω του, αλλά προπαντός με το μέσα του χάος, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί και να αντιστρέψει τα όσα δραματικά βίωσε και βιώνει. Περιγραφικές μα και αντιθετικές εικόνες, στίχοι συναισθηματικά αιχμηροί με μια υποθάλπουσα ευαισθησία, θέματα που άπτονται του χρόνου, στοιχεία σύγχρονης μα και διαχρονικής υφολογίας διακρίνονται στο ποίημα, έτσι που τελικά αποτελεί μια ξεχωριστή φωνή σύγχρονων οδοιπόρων που ακολουθούν και χαράσσουν ο καθένας τη δική του πορεία.
Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Δρ Κυριάκος Ιωάννου, Δρ Σταυρούλα Μπίου, Δρ Μανώλης Στεργιούλης
- Διαγωνισμός Διηγήματος
To Βραβείο Διηγήματος απονέμεται στον Κώστα Παπαϊωάννου για το διήγημά του με τίτλο «Ο Λουκής ο ήρωας».
Σκεπτικό βράβευσης
Στο διήγημα αυτό πρωταγωνιστής είναι ο Λουκής, γύρω στα 70, με εξασθενημένη μνήμη και κλονισμένη υγεία. Ο Λουκής είναι μόνος, δεν κατάφερε να δημιουργήσει οικογένεια, και έχει έντονη ροπή στα τυχερά παιγνίδια, ένα πάθος το οποίο πλήρωσε ακριβά, αφού τον οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση. Η αφήγηση είναι ευθύγραμμη, σε τρίτο πρόσωπο, με υποδόρια ειρωνεία και χιούμορ και καταφέρνει δεξιοτεχνικά να οδηγήσει τον αναγνώστη, ανεπαίσθητα, από ένα πλαίσιο ρεαλιστικής αναπαράστασης του βίου και των έξεων του Λουκή σε έναν κόσμο φανταστικό, ο οποίος φαίνεται να ξαφνιάζει αρχικά τον ήρωα μα να τον παρασύρει στη συνέχεια. Τη βαρετή καθημερινότητα του Λουκή διαταράσσει η παρουσία ενός μυστηριώδους ανθρώπου, ντυμένου στα λευκά, ο οποίος τον βάζει σε μια εξωλογική περιπέτεια. Δίπλα στον Λουκή και ο αναγνώστης, το ενδιαφέρον του οποίου παραμένει αμείωτο μέχρι το τέλος της εξωφρενικής πορείας του Λουκή η οποία επενδύεται ακόμη εντονότερα με το χιουμοριστικό στοιχείο. Ο Λουκής είναι όντως ήρωας, αυτό επιτάσσει η ιστορία του, την οποία ο αναγνώστης πρέπει να διαβάσει προσεκτικά μέχρι το τέλος για να διαπιστώσει το «γιατί». Η απλότητα της αφήγησης συγκαταλέγεται στις αρετές της, μαζί με την τρυφερή στάση και την ευαισθησία του αφηγητή απέναντι στον Λουκή, το έξυπνο χιούμορ, τους εύστοχους διαλόγους και τη διαπλοκή του ρεαλιστικού με το φανταστικό, στοιχεία για τα οποία η κριτική επιτροπή ξεχώρισε το συγκεκριμένο διήγημα.
Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Δρ Νίκος Μαθιουδάκης, Δρ Έλενα Ματσάγγου, Δρ Μαρία Μιχαηλίδου
Β. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ (2023)
Ποίηση
Γυμνάσιο
1ο Βραβείο: Γιάγκου Πάνος, Α3, Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας
Σκεπτικό βράβευσης:
Δομημένο πάνω στο αρχαίο σχήμα Ύβρις – Άτις – Νέμεσις – Τίσις, το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάγκου Πάνου διαπλέκει μυθολογικές αναφορές με γεγονότα της σύγχρονης πραγματικότητας και συγκεκριμένα αναφορές σε τραγικές καταστάσεις που επέφερε ο πόλεμος, θέλοντας να καταδείξει την αναγκαιότητα πρυτάνευσης της ειρήνης. Με ελεύθερο στίχο και στοχαστικό ύφος στηλιτεύει παράλληλα την ανθρώπινη αδιαφορία απέναντι στις συνέπειες του πολέμου. Η παρουσία διπόλων και αντιθετικών εννοιών, όπως αρετή – κακία, σκοτάδι – φως, ειρήνη – πόλεμος, τονίζει ακόμη περισσότερο την αδυναμία του ανθρώπου που επιστρέφει στα ίδια λάθη, χωρίς να επέρχεται εν τέλει η κάθαρση, το μοναδικό στοιχείο που, άλλωστε, απουσιάζει από το ποίημα.
2ο Βραβείο: Πιττάλη Ειρήνη, Β6, Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας
Σκεπτικό βράβευσης:
Εμπνευσμένο από τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία, το ποίημα της Πιττάλη Ειρήνης παρουσιάζει τις τραγικές συνέπειες του γεγονότος. Με τη χρήση της κυπριακής διαλέκτου αποδίδει με αρκετή παραστατικότητα και ζωντάνια εικόνες που συγκλονίζουν με στόχο να καταδείξει την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της αξίας του Ανθρωπισμού. Καλοδουλεμένοι στίχοι με ομοιοκαταληξία και τον ρυθμό να μην ξεφεύγει έντονα από τις μετρικές δομές.
Έπαινος: Πετρίδη Νάγια, Γ1, Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου
Σκεπτικό βράβευσης
Το ποίημα προσωποποιώντας την Ελευθερία ως γυναίκα καλλονή και αντιπαραβάλλοντάς την με την Ελπίδα τονίζει την αποτυχία των ανθρώπων να την κατέχουν και εν τέλει της ίδια της Ελευθερίας να εκπληρώσει τον στόχο της. Το ποίημα διακρίνεται για τις πλούσιες και ζωντανές εικόνες δοσμένες με εμφανή λυρισμό.
Λύκειο
1ο Βραβείο: Τοσουνίδου Χριστιάνα, Β32, Λύκειο Γεροσκήπου
Σκεπτικό βράβευσης:
Το πρώτο βραβείο απονέμεται στο ποίημα «Μάνα Κοιμήσου, δε θα ’ρθω, μπήκα σε λάθος τρένο» της Τοσουνίδου Χριστιάνας. Το ποίημα αποτελεί ύμνο για όσους χάθηκαν στο μοιραίο δυστύχημα των Τεμπών, τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κοινωνική διαμαρτυρία για την αμέλεια και την αδιαφορία των υπαίτιων. Αποτελείται από εφτά στροφές, πέντε δίστιχες και τέσσερις τετράστιχες και οι στίχοι τους ομοιοκαταληκτούν ζευγαρωτά. Το ποίημα εστιάζει περισσότερο στο πρόσωπο της μάνας που η δική της Άνοιξη έσβησε στις ράγες ενός τρένου, αποτυπώνει λεκτικά τον πόνο της, γιατί το δικό της φως έσβησε για πάντα εκείνο το βράδυ: «Μάνα κοιμήσου, δε θα ’ρθω, έγινα άγγελος και σε προσέχω!».
2ο Βραβείο: Γεωργίου Κωνσταντίνος, Β31, Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα
Σκεπτικό βράβευσης:
Με κοινό θεματικό άξονα με το Α΄ Βραβείο, το ποίημα «Χρονοταξιδιώτης» του Γεωργίου Κωνσταντίνου ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, για τον δυναμικό ελεύθερό του στίχο. Το θέμα του χρόνου, της ζωής και του θανάτου κυριαρχεί. Ρητορικά ερωτήματα, επαναλήψεις και κοφτό ύφος, αλλά και εναλλαγή στον φακό εστίασης της αφήγησης (άλλοτε με κεντρικό δέκτη τον άνθρωπο, άλλοτε τον Χρόνο) συνθέτουν το ποίημα και το καθιστούν μια σύγχρονη φωνή έκφρασης και προβληματισμού, συνδυάζοντας θέματα βαθιά φιλοσοφικά, αλλά και σύγχρονα.
Έπαινος: Χαραλάμπους Χριστιάνα, Γ32, Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου
Σκεπτικό Βράβευσης:
Οι τραγωδίες της νεότερης ιστορίας του νησιού μας αποτελούν πηγή έμπνευσης για το ποίημα «Αχ Πατρίδα», στο οποίο απονέμεται έπαινος. Το ποίημα αποτελείται από τέσσερις στροφές και είναι γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο. Περιγραφικές εικόνες και σαφείς αναφορές σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η ελευθερία, δεσπόζουν στους στίχους, ενώ η έννοια της ρωμιοσύνης έχει τη δική της βαρύνουσα σημασία. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως οι τραγωδίες που έζησε το νησί μας κατά τον 20ό αιώνα, όπως η τουρκική εισβολή του 1974, συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμα και τις νέες γενιές που, χωρίς να ζήσουν τα γεγονότα, βιώνουν τις συνέπειές τους στη ζωή και την ψυχή τους.
Κριτική Επιτροπή: Δρ Σταυρούλα Μπίου, Γαβριέλλα Παναγή, υπ. διδ., Δρ Χλόη Δημητρίου ( ΕΜΕ ΔΜΓΕ -ΥΠΑΝ), Ευτυχία Γεωργίου (Σύμβουλος ΔΜΓΕ – ΥΠΑΝ)
Διήγημα
Γυμνάσιο
1ο Βραβείο: Κωνσταντίνου Σαββίνα, Β1, Λανίτειο Γυμνάσιο
Σκεπτικό βράβευσης
To Βραβείο Διηγήματος για το Γυμνάσιο απονέμεται στην Κωνσταντίνου Σαββίνα για το διήγημά της με τίτλο «Καλωσόρισες πίσω Σοφία». Το διήγημα αυτό πραγματεύεται με περισσή απλότητα και διαύγεια την επίδραση που έχει στη ζωή ενός παιδιού, ο καρκίνος. Στην περίπτωση της δεκατετράχρονης Σοφίας, της πρωταγωνίστριας του διηγήματος, μια ανακοίνωση σχετικά με την υγεία της μητέρας της είναι αρκετή ώστε να βυθίσει το κορίτσι σε απόγνωση. Περιγράφεται με τρόπο γλαφυρό και αναπαραστατικό η εσωτερική αλλαγή που επήλθε στη Σοφία, η οποία μετατράπηκε από ένα «πρόσχαρο και πολύ κοινωνικό [κορίτσι] που όλοι όσοι γνώριζαν, μιλούσαν γι’αυτήν με τα καλύτερα λόγια» σε ένα «σκυθρωπό προσωπάκι» που γέμισε με ερωτηματικά. Το Γυμνάσιο πλέον γίνεται χώρος αφιλόξενος και καταπιεστικός μέχρι που η κ. Αγγελική , η καθηγήτρια της Χημείας, μπαίνει στη ζωή της και της δίνει κίνητρο για να δει τα πράγματα αλλιώς. Μια τρυφερή λοιπόν ιστορία για τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια μαθήτρια και στην καθηγήτριά της, η οποία γίνεται το στήριγμα και η δύναμή της στα δύσκολα. Η αφήγηση εξελίσσεται ευθύγραμμα, δυναμικά, δομώντας σε κάθε επίπεδο την υπόθεση χωρίς πλατειασμούς και υπερβολές.
Λύκειο
Βραβείο: Μάμα Ελένη, Α21, Λύκειο Παραλιμνίου
Σκεπτικό βράβευσης
To Βραβείο Διηγήματος Λυκείου απονέμεται στη Μάμα Ελένη για το διήγημά της «Το κορίτσι με το ριγέ φορεματάκι». Πρόκειται για την ιστορία σε τριτοπρόσωπη αφήγηση ενός μικρού κοριτσιού που ενώ παραθέριζε στο Λεονάρισσο, έγινε η εισβολή στην Κύπρο με αποτέλεσμα το κορίτσι να εγκλωβιστεί στο χωριό για έναν χρόνο, μακριά από τους γονείς της. Μέσα από μια γλώσσα εξαιρετικά λιτή και μια δομή λόγου παρατακτική και ασύνδετη, παρατίθενται τα πλέον τόσο περίπλοκα μα και τόσο απλά ερωτήματα ενός παιδιού: Τι σημαίνει η χώρα ότι είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Τι σημαίνει ότι κινδυνεύει; Ποιος κίνδυνος υπάρχει πια; Το καλοκαίρι όλα είναι ωραία, χωρίς μαθήματα, χωρίς το σχολειό. Τι μπορεί να πήγε λάθος; Γιατί; Πότε; Ποιος φταίει που της χάλασε το παιγνίδι; Σε ευθύγραμμη αφήγηση αντιπαραβάλλεται η προ εισβολής και η μετά από αυτήν ζωή του ανώνυμου μικρού κοριτσιού, με το ριγέ φορεματάκι να συμβολίζει την ανεμελιά, την ξεγνοιασιά και την αθωότητα της εποχής που υπήρχε ειρήνη, να συμβολίζει διαχρονικά όμως και τον κάθε πρόσφυγα, τον κάθε ξεριζωμένο που προσπαθεί να ανασυσταθεί, να μεγαλώσει ξανά τις ρίζες του και να ζήσει. Με εμφανή την εγγενή αισιοδοξία του ανθρώπου που έχει δει τον όλεθρο κατάματα, το διήγημα αυτό, γραμμένο από μια μαθήτρια μάς διδάσκει την οδυνηρή δυστυχώς επανάληψη της Ιστορίας μα και την επίμονη προσπάθεια του Ανθρώπου να επιβιώσει.
Ημερολόγιο
Γυμνάσιο
1ο Βραβείο: Ναθαναήλ Χρυσταλλένη, Γ4, Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας
Σκεπτικό βράβευσης:
Το βραβείο Ημερολογίου απονέμεται στη Ναθαναήλ Χρυσταλλένη για το ημερολόγιό της με τίτλο «Αγαπημένε μου Νάθαν». Η αφήγηση αρχίζει in medias res και αφορά στις ημερολογιακές καταγραφές της κυρίας Μαριάμ, μιας γριάς που είχε μετακομίσει σε μια γειτονιά και είχε μια ιδιαίτερα περίεργη στάση απέναντι στον μικρό αδερφό της πρωτοπρόσωπης αφηγήτριας. Όλα αυτά εξιστορούνται μέσα από τις δικές της ημερολογιακές καταγραφές οι οποίες εκτείνονται από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη η ημερολογιακή γραφή της κυρίας Μαριάμ. Η ανακάλυψη του ημερολογίου της γριάς από την πρωταγωνίστρια σηματοδοτεί την αποκάλυψη των βιωμάτων και των εμπειριών της τότε νεαρής εβραιοπούλας Μαριάμ στη Θεσσαλονίκη το 1939. Οι ημερολογιακές καταγραφές της Μαριάμ είναι περισσότερες και πιο συγκεκριμένες από αυτές της αφηγήτριας, καλύπτοντας ένα αρκετά μεγάλο χρονικό άνυσμα (αρχίζουν από την 1η Σεπτεμβρίου 1939 – Απρίλιο 2018), ώστε να συστήσουν έναν σαφή βηματισμό από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Άουσβιτς, να αναδιπλώσουν και να αποτυπώσουν με ευκρίνεια τον τρόπο με τον οποίο ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος εντυπώθηκε σε ένα παιδί. Αυτές οι ημερολογιακές καταγραφές δίνουν και την απάντηση για τη στάση της γριάς Μαριάμ απέναντι στον αδελφό της αφηγήτριας: έμοιαζε φοβερά στον Νάθαν, το νεαρό αγόρι με το οποίο ήταν ερωτευμένη στα νιάτα της και του οποίου το όνομα είχε δώσει στο Ημερολόγιό της. Είναι ενδιαφέρουσες οι επιλογές των ονομάτων των προσώπων της ιστορίας από τη μαθήτρια, καθώς και οι λοιπές πληροφορίες που παραθέτει σχετικά με την τύχη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Είναι ένα κείμενο που φαίνεται να προέκυψε μέσα από μελέτη της συγκεκριμένης περιόδου, από το οποίο απορρέει η παιδική ευαισθησία απέναντι στο πιο σκληρό πρόσωπο που επέδειξε μέχρι τώρα ο άνθρωπος προς τον συνάνθρωπό του.
Κριτική Επιτροπή: Δρ Έλενα Ματσάγγου, Γιώργος Χαριτωνίδης (λογοτέχνης), Δρ Χλόη Δημητρίου (ΕΜΕ, ΔΜΓΕ ΥΠΑΝ), Ευτυχία Γεωργίου (Σύμβουλος, ΔΜΓΕ ΥΠΑΝ)
Η Τελετή Απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων του Ο.Λ.Κ. θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 7:00 μ.μ., σε χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα.
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ Ο.Λ.Κ.: Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Πολιτισμού
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ