ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νέα Έκδοση: Πρακτικά του Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος (Φεβρουάριος, 2023) ISBN 9789925776344, σσ. 474.

Κυκλοφόρησε ο τόμος των Πρακτικών του Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, με τίτλο Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος (επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Αγγελάτος, Λεωνίδας Γαλάζης, Νίκος Μαθιουδάκης και Μαριλένα Πόρακου).

Η έκδοση των Πρακτικών εκτείνεται σε 474 σελίδες και περιλαμβάνει τη γραπτή και ολοκληρωμένη μορφή των 25 ανακοινώσεων του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2022, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με χορηγίες των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Φαρμακοβιομηχανίας Μedochemie και με τη στήριξη του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι συγγραφείς της έκδοσης, γνωστοί πανεπιστημιακοί, νεοελληνιστές και άλλοι μελετητές, είναι οι εξής: Δημήτρης Αγγελάτος, Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Μαρία Αμοιρίδου, Γιώργος Ανδρειωμένος, Ανδρέας Αντζουλής, Λεωνίδας Γαλάζης, Julien Calvié, Ευριπίδης Γαραντούδης, Αγάθη Γεωργιάδου, Κατερίνα Δεμέτη, Κυριάκος Ιωάννου, Ερατοσθένης Καψωμένος, Μιχάλης Λειβαδιώτης, Νίκος Μαθιουδάκης,  Έλενα Ματσάγγου, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Ολυμπία Παπαντώνη, Κωστής Παύλου, Ελένη Πετρίδου, Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Μανώλης Στεργιούλης, Dora Solti και Κατερίνα Τικτοπούλου.

Οι μελέτες που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία, γι’ αυτό και προσθέτουν νέες ψηφίδες στο εργοβιογραφικό πορτρέτο του Διονύσιου Σολωμού και συμβάλλουν στην περαιτέρω προώθηση των σολωμικών σπουδών γενικά καθώς και της κυπρολογικής τους περιοχής, που ήταν και η κύρια μέριμνα του Ο.Λ.Κ.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι η το βιβλίο Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος είναι η πέμπτη έκδοση του Ο.Λ.Κ. (ίδρ. 2019). Οι προηγούμενες εκδόσεις είναι: Καβάφης και Κύπρος, Κωστής Παλαμάς και κυπριακά γράμματα, Ανθολογία Δύο αιώνες επώνυμης κυπριακής ποίησης (1837-2021) και Τάσεις και αναζητήσεις στην ποίηση της γενιάς της εισβολής. Επίσης ο Ο.Λ.Κ. εκδίδει κάθε χρονιά το Ετήσιο Δελτίο του Ο.Λ.Κ. υπό τον τίτλο ΟΛΚή.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να προμηθευθούν το βιβλίο Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος μπορούν να απευθύνονται στον Ο.Λ.Κ. μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση olk@olk.com.cy ή μέσω ηλεκτρονικής φόρμας που είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο https://forms.gle/pgv9UZ7udvHtpzSz7  

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ