Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (Ο.Λ.Κ.) ανακοινώνει ότι στην τελευταία συνεδρία του Διοικητικού του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023, αποφασίστηκε η απονομή του τίτλου του επίτιμου μέλους σε εννέα κορυφαίους ανθρώπους των Γραμμάτων, σε αναγνώριση της αξιόλογης προσφοράς τους στον πολιτισμό. Και οι εννέα έχουν αποδεχθεί αυτή την απόδοση τιμής στο πρόσωπο και στο έργο τους.
Με βάση το Καταστατικό του Ο.Λ.Κ., «επίτιμα μέλη μπορούν να γίνουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αλλοδαποί, με κριτήριο τη σημαντική προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό, η οποία να συνάδει με τους σκοπούς του σωματείου».
Τα εννέα νέα επίτιμα μέλη του Ο.Λ.Κ. είναι: Μαρία Αβρααμίδου, Αγάθη Γεωργιάδου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Νίκος Ορφανίδης, Έλλη Παιονίδου, Ανδρέας Πίττας, Μανώλης Στεργιούλης, Κυριάκος Χαραλαμπίδης.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα επίτιμα μέλη του Ο.Λ.Κ. αναγορεύθηκαν το 2020 και είναι: Κ.Γ. Γιαγκουλλής, David Holton, José Antonio Moreno Jurado, Τίτος Πατρίκιος και Δήμητρα Χριστοδούλου. Επίτιμο μέλος του Ομίλου ήταν επίσης ο αείμνηστος Μιχάλης Πασιαρδής.
1. Μαρία Αβρααμίδου (θεατρική συγγραφέας, πεζογράφος)

Η Μαρία Αβρααμίδου έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, Βραβείο Θ.Ο.Κ. και Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Γ.Φ. Πιερίδης της Ε.Λ.Κ.) τόσο για τα θεατρικά της έργα όσο και για τα πεζογραφήματά της. Η προσφορά της είναι σημαντική και στον τομέα της συγγραφής τηλεοπτικών σεναρίων. Η συγγραφέας διακρίνεται για την ψυχογραφική μαεστρία και την κοινωνική ευαισθησία μέσω των οποίων προβάλλει και ανατέμνει ποικίλες όψεις και ενίοτε αδιέξοδα της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας. Το θεατρικό της έργο Η Στέλλα Βιολάντη δεν μένει πια εδώ παρουσιάστηκε από το θεατρικό σχήμα “ΕΝΑ”. Ο Σκληρός άγγελος παρουσιάστηκε και από την Τηλεόραση της ΕΡΤ με γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς (Λυκούργος Καλλέργης, ‘Ερση Μαλικένζου κ.ά.). Εξέδωσε, εκτός από δύο τόμους θεατρικών έργων της, μια συλλογή με διηγήματα και δύο νεανικές νουβέλες: Γράμμα στο μοναχικό αδελφό μου (Α΄ βραβείο Ελληνικού Νεανικού Βιβλίου) και Οι ωραίες Κυριακές (Α΄ βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου).
2. Αγάθη Γεωργιάδου (Δρ Φιλολογίας, μελετήτρια,κριτικός λο γοτεχνίας και συγγραφέας)

Κύπρια φιλόλογος, μελετήτρια, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας, η οποία με το έργο της συνέβαλε στην περαιτέρω προώθηση της φιλολογικής επιστήμης. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Λογοτεχνίας του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας που συνέταξε τα Βιβλία αξιολόγησης για τα φιλολογικά μαθήματα, ενώ συνέγραψε τα Βιβλία Καθηγητή για τα Κείμενα νεοελληνικής φιλολογίας Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Στην επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, καθώς και σεμινάρια και εργαστήρια σε Κύπρο, Ελλάδα και αλλού, με θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και την αξιολόγηση της νεοελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας. Βιβλία: Διαβάζοντας Κική Δημουλά (2001), Λογοτεχνικές διαδρομές (2005), Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες (2006), Η ποιητική περιπέτεια (2006), Διδακτική της λογοτεχνίας (2017), Προσεγγίζοντας το αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο (2020) κ.ά.
3. Δημήτρης Δασκαλόπουλος (ποιητής, βιβλιογράφος, δοκιμιογράφος)

Ακαταπόνητος βιβλιογράφος, μελετητής της λογοτεχνίας και ποιητής, έχει συμβάλει με το έργο του στην προώθηση της μελέτης μειζόνων ποιητών και άλλων λογοτεχνών. Τα κυπριακά γράμματα και γενικότερα η Κύπρος κατέχουν σημαντική θέση στο έργο του. Για το βαρυσήμαντο έργο του έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του με τίτλο Τα χρόνια που θα ’ρθουν. Ποιήματα 1958-2018, οι Ανθολογίες Παρωδίες καβαφικών ποιημάτων και Ελληνικά καβαφογενή ποιήματα και οι βιβλιογραφίες Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη, Αλ. Κοτζιά και Κ.Π. Καβάφη είναι μερικά από τα βιβλία του. Πρόσφατα έχει τιμηθεί με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής. Σημειώνεται ότι η βράβευση αυτή του Δ. Δασκαλόπουλου αποτελεί για τον Ο.Λ.Κ. μέγιστη τιμή, καθώς είναι η πρώτη βράβευση του συγγραφέα από πολιτιστικό φορέα της Κύπρου.
- Γιώργος Κεχαγιόγλου (Νεοελληνιστής – Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Κορυφαίος νεοελληνιστής με σημαντική προσφορά στους τομείς της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας, ασχολήθηκε συστηματικά με θέματα και μορφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, στις διάφορες περιόδους της εξέλιξής της, από τις απαρχές της έως σήμερα. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του στην επιστημονική μελέτη, στην προβολή και στη διάδοση της κυπριακής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το βιβλίο του (σε συνεργασία με τον Λ. Παπαλεοντίου) Ιστορία της νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (με το πρώτο βραβείο δοκιμίου-μελέτης). Το βιβλίο του Μαρκαντώνης Δεγκρές/«Δαρκές», Συντυχιά (α)πάνω στα προσκυνήματα του Ιεροσολυμάτου («Προσκυνητάρι(ον) των Ιεροσολύμων»), βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ανάμεσα στα πολυάριθμα βιβλία του Γ. Κεχαγιόγλου είναι: Από τον ύστερο μεσαίωνα ώς τον 18ο αιώνα. Εισαγωγή στα παλιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας· Άντης Χατζηαδάμος, Κείμενα λογοτεχνικά και άλλα (επιμ.)· Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη: Ποιήματα και διηγήματα. Μια ανθολόγηση (επιμ)· Πεζογραφική ανθολογία: αφηγηματικός γραπτός νεοελληνικός λόγος. Από το τέλος του Βυζαντίου ώς τη Γαλλική Επανάσταση (επιμ.).
5. Νίκος Ορφανίδης (ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος)

Ο Νίκος Ορφανίδης, σημαντικός ποιητής της Γενιάς της Εισβολής, δοκιμιογράφος και πεζογράφος, ασχολήθηκε επίσης συστηματικά με τη μελέτη και την κριτική της λογοτεχνίας και με τη φιλοσοφία. Τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Ποίησης, με Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και με Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Ποίησης Κώστα Μόντη. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά του και ως εκδότης του περιοδικού λογοτεχνίας και κριτικής Ακτή, που κυκλοφορεί από το 1989 και έχει πλέον καταξιωθεί ως ένα από τα μακροβιότερα λογοτεχνικά περιοδικά της Κύπρου. Ανάμεσα στα πολυάριθμα βιβλία του είναι: Ο ελληνικός Καβάφης, Η πολιτική διάσταση της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη, η συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα 1970-2009 και Επιβατηγό Ρέθυμνο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά του Ν. Ορφανίδη στον τομέα της διδακτικής της Λογοτεχνίας τόσο με τις Ανθολογίες Κυπριακής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Ποίησης και με πολλές άλλες σχετικές δημοσιεύσεις όσο και στην Ανάπτυξη Αναλυτικών Προγραμμάτων του μαθήματος. Περαιτέρω, αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του στην προβολή της λογοτεχνίας μας από το κυπριακό ραδιόφωνο (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και Ραδιοσταθμός Ο Λόγος).
6. Έλλη Παιονίδου (ποιήτρια, πεζογράφος, θεατρική συγγραφέας)

Η Έλλη Παιovίδoυ τιμήθηκε επανειλημμένα με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου και με άλλα βραβεία και διακρίσεις. Πολυγραφότατη ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας, έχει επίσης ασχοληθεί συστηματικά με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων από διάφορες γλώσσες στα ελληνικά. Παράλληλα, βιβλία της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε διάφορες χώρες. Σημαντική είναι η προσφορά της και στον τομέα της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, ως συγγραφέας καθώς και ως συνεργάτιδα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Η Παιονίδου, ύστερα από απόφαση του Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού βιβλίου Κύπρου, ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν για το 2012. Το βιβλίο της Δέκα ορφανά παραμύθια εντάχθηκε στον τιμητικό κατάλογο των 100 καλύτερων βιβλίων του Διεθνούς Συνδέσμου Παιδικού Βιβλίου στην Βασιλεία της Ελβετίας το 2002.
7. Ανδρέας Πίττας (φαρμακοβιομήχανος, ποιητής, μαικήνας των γραμμάτων και των τεχνών)

Ο Δρ Ανδρέας Πίττας, πέραν της πολυσχιδούς προσφοράς του στην οικονομική ζωή της Κύπρου, έχει αναπτύξει παράλληλα πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, αφενός με το συγγραφικό του έργο και αφετέρου με τη χρηματοδότηση σημαντικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο. Για τη βαρυσήμαντη πολιτιστική προσφορά του έχει τιμηθεί με πάρα πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι: α) Επίτιμος Διδάκτωρ του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ινστιτούτου Κύπρου· β) Χρυσούν Παράσημον του Αποστόλου Παύλου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ (σε αναγνώριση της προσφοράς του για τη δραστηριότητά του όσον αφορά τον εντοπισμό και επαναπατρισμό των απαράμιλλης τέχνης και αξίας κλεμμένων θησαυρών των κατεχομένων περιοχών)· γ) Μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία», από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη. Η γενναιόδωρη συνεισφορά του Ανδρέα Πίττα στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, σε όλες τις εκφάνσεις τους και ιδίως στις εικαστικές τέχνες, συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευδοκίμηση του ευγενούς πνεύματος προσφοράς στον Άνθρωπο και στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών, της φιλοκαλίας και της κοινωνικής ευαισθησίας.
8. Μανώλης Στεργιούλης (Δρ Φιλολογίας, μελετητής, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας)

Ελλαδίτης φιλόλογος, μελετητής, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, συνέδραμε καθοριστικά, και ποικιλοτρόπως, στην προώθηση της κυπριακής λογοτεχνίας – αλλά και των κυπρολογικών σπουδών γενικότερα – στον μητροπολιτικό ελληνισμό. Υπήρξε συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, διευθυντής του Πειραματικού Σχολείου Εκπαίδευσης Αθηνών, προϊστάμενος Γραφείου Β΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Έχει επιμεληθεί αρκετές εκδόσεις, ενώ διάφορα δημοσιεύματά του έχουν φιλοξενηθεί σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά κ.α. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται και κύπριοι λογοτέχνες, όπως, για παράδειγμα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, καθώς και η ιστορική περίοδος της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959.
9. Κυριάκος Χαραλαμπίδης (ποιητής, ακαδημαϊκός)

Κορυφαίος ποιητής της Κύπρου και του ευρύτερου ελληνισμού, ο οποίος με το έργο του δικαίως προκάλεσε και προκαλεί το ενδιαφέρον της λογοτεχνικής, της φιλολογικής και της πανεπιστημιακής κριτικής. Από το 1961 έως σήμερα έχει εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές (η πιο πρόσφατη: Η νύχτα των κήπων, Αθήνα, Ίκαρος, 2022) και έχει βραβευτεί από διάφορους φορείς τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Ξεχωρίζουν το Διεθνές Βραβείο Καβάφη Ποίησης (1998) και το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών (2003). Πολλά φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά έχουν προχωρήσει σε εκτενή αφιερώματα για το εργογραφικό πορτρέτο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Το ποιητικό του έργο, το οποίο έχει μελοποιηθεί από καταξιωμένους συνθέτες, όπως τον Νότη Μαυρουδή και τον Μάριο Τόκα, έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και σουηδικά, βουλγαρικά και αλβανικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Κύπρου, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (Κλάδος Ποίησης) και επίτιμος δημότης σε δήμους της Κύπρου και της Ελλάδας.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ