ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Λ. ΓΑΛΑΖΗΣ, “ΑΛΛΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΟΣΜΟΙ” (ΑΘΗΝΑ, ΙΑΜΒΟΣ, 2022)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής σάς προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου
του Λεωνίδα Γαλάζη, “Άλλα νοήματα και μέσα κόσμοι. Δοκιμές για θέματα λογοτεχνίας”
(Αθήνα, εκδόσεις Ίαμβος, 2022)
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022, Ώρα 7:00 μ.μ.
Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης Ροές
Αρχ. Κυπριανού 79Α, 2059 Στρόβολος, Λευκωσία

Χαιρετισμός:
Δρ Κυριάκος Ιωάννου, Αντιπρόεδρος Ο.Λ.Κ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Παναγιώτης Νικολαΐδης,
ποιητής, φιλόλογος, κριτικός

Αγάθη Γεωργιάδου,
Διδάκτωρ Φιλολογίας του King’s College
του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Αντιφώνηση από τον συγγραφέα

Παρουσίαση και συντονισμός της εκδήλωσης:
Στέλλα Αλεξίου, Διδάκτωρ Νεοελληνικής
Φιλολογίας, μέλος Δ.Σ. Ο.Λ.Κ.

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίαμβος, στην Αθήνα, το βιβλίο Άλλα νοήματα και μέσα κόσμοι. Δοκιμές για θέματα λογοτεχνίας του Λεωνίδα Γαλάζη. Στο βιβλίο αυτό, που είναι το πέμπτο βιβλίο δοκιμίων του συγγραφέα, περιέχονται δοκιμές, μελέτες και βιβλιοκρισίες γύρω από θέματα της ευρύτερης νεοελληνικής και της κυπριακής λογοτεχνίας. Το ενδιαφέρον του Λ. Γαλάζη επικεντρώνεται, αφενός, στο έργο των Γιάννη Ρίτσου, Κωστή Παλαμά, Βασίλη Μιχαηλίδη, Τεύκρου Ανθία και άλλων παλαιότερων, νεότερων και σύγχρονων ποιητών και, αφετέρου, σε επισκοπήσεις της Γενιάς της Εισβολής και της Γενιάς του Ενενήντα, σε ό,τι αφορά ειδικά την κυπριακή ποίηση. Στον τομέα της πεζογραφίας ο συγγραφέας επικεντρώνεται στο έργο των Στέφανου Κωνσταντινίδη, Γεώργιου Χαριτωνίδη και άλλων, ενώ προτείνεται μια συνανάγνωση των Αδερφοφάδων του Νίκου Καζαντζάκη με τη Μάντρα του Ανδρέα Ονουφρίου. Τα θεατρολογικά μελετήματα του βιβλίου περιλαμβάνουν προσεγγίσεις στη δραματουργία της Ρήνας Κατσελλή σε συνάρτηση με τον διάλογο ιστορίας και λογοτεχνίας και με την αξιοποίηση της κυπριακής διαλέκτου στη θεατρική γραφή, καθώς και σχολιασμό μιας θεατρικής διασκευής της «Χιώτισσας» του Β. Μιχαηλίδη, του δράματος Η σκλάβα του Μιχάλη Μουστερή. Στα περισσότερα κείμενα του τόμου δεσπόζουν, από τη μια, η διακειμενική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων και, από την άλλη, η λειτουργική ένταξη της κυπριακής λογοτεχνίας στην ευρύτερη νεοελληνική. Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο χαράκτης Γιώργος Κωνσταντίνου. Η γλωσσική επιμέλεια έγινε από τη φιλόλογο, Γεωργία Γαλάζη.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Λεωνίδας Γαλάζης γεννήθηκε το 1962 στη Λευκωσία. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές και πέντε βιβλία μελετών – δοκιμίων για θέματα λογοτεχνίας. Είχε τη φιλολογική επιμέλεια διάφορων συλλογικών τόμων και τη γενική επιμέλεια της Ανθολογίας Δύο αιώνες επώνυμης κυπριακής ποίησης 1837-2021 (Λευκωσία, Ο.Λ.Κ., 2021).
To 1982 τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου με το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη για την ποιητική του συλλογή Ιατρική βεβαίωση και το 2010 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου για τη συλλογή Λοκριγκάνα. Τον Οκτώβριο του 2019 τιμήθηκε, για την προσφορά του στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό, με το Χρυσό Μετάλλιο Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης «Το Καφενείο των Ιδεών» (Σαλαμίνα-Ελλάδα).
Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, συνυπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Κυπριακή Εστία και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του Ετήσιου Δελτίου του Ο.Λ.Κ., ΟΛΚή.
Αναλυτική εργογραφία του Λ. Γαλάζη και κριτικογραφία για το έργο του είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο: https://olk.com.cy/members/galazis-leonidas/
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
8 Δεκεμβρίου 2022