ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2022) του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής απονέμεται στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο

Ανακοινώνεται ότι το Δ. Σ. του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (Ο.Λ.Κ.) αποφάσισε, στην τελευταία του συνεδρία, να απονείμει το Βραβείο Συνολικής προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2022) στον εθνικό μας βιβλιογράφο, ακαταπόνητο μελετητή της λογοτεχνίας και ποιητή Δημήτρη Δασκαλόπουλο, για το σύνολο του έργου του.


Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος συνέταξε, μεταξύ άλλων, τη βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελου Σικελιανού, Γ.Κ. Κατσίμπαλη, Αλέξανδρου Κοτζιά, Ρόδη Ρούφου, Μανόλη Αναγνωστάκη, κ.ά. Είναι επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, στην οποία έχει συγγράψει λήμματα για πρόσωπα, θέματα και περιοδικά της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Επίσης υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Εντευκτήριο και της εφημερίδας Τα Νέα, ως βιβλιοκριτικός και επιφυλλιδογράφος. Το 2015 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.


Η προσφορά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου είναι σημαντική και στα κυπριακά γράμματα. Η ιδιαίτερη αγάπη του για την Κύπρο τεκμηριώνεται μέσα από την αδιάλειπτη παρουσία του στα πνευματικά δρώμενα της νήσου: αφενός με ποικίλα
πρωτότυπα μελετήματα και, αφετέρου, με τη στοχαστική και λεπταίσθητη ποιητική του γραφίδα.


Η τελετή απονομής του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2022) του Ο.Λ.Κ. στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο θα πραγματοποιηθεί σε χώρο και χρόνο που θα ανακοινωθούν αργότερα.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ