ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Όψεις της κυπριακής πεζογραφίας της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα – Διάλεξη Ε΄: Κωνσταντία Σωτηρίου»

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργανώνει την εκδήλωση «Όψεις της κυπριακής πεζογραφίας της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα – Διάλεξη Ε΄: Κωνσταντία Σωτηρίου»

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022

Ώρα: 19:15-20:30

Χώρος: Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού – Θέατρο Χώρα, Κοραή 1, Πλατεία Αρχιεπισκοπής, Λευκωσία

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όσους/όσες παρακολουθήσουν τουλάχιστον πέντε διαλέξεις της Σειράς.

Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση olk@olk.com.cy

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

 Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Μικέλα Χαρτουλάρη, Δημοσιογράφος – Κριτικός Βιβλίου

ΜΙΚΡΟ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Συντονισμός της εκδήλωσης: Δρ Έλενα Ματσάγγου, Β. Γραμματέας Ο.Λ.Κ.

Διάρκεια της εκδήλωσης: 75 λεπτά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε  στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού στην ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται ως λειτουργός τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Το βιβλίο της Η Αϊσέ πάει διακοπές (Πατάκης, 2015) βραβεύτηκε με το “Athens Prize for Literature”  και περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Ελλάδας και Κύπρου, στη βραχεία λίστα των βραβείων των περιοδικών Αναγνώστης και Κλεψύδρα. Το βιβλίο της Φωνές από Χώμα, (Πατάκης, 2017) περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Ελλάδας και Κύπρου.  Το διήγημα της «Έθιμα Θανάτου» πήρε το παγκόσμιο βραβείο στο διαγωνισμό διηγήματος Κοινοπολιτείας 2019. Το βιβλίο της Πικρία Χώρα (Πατάκης 2019) βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου και περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Ελλάδας. Το ίδιο βιβλίο ήταν επίσης υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας.

Στο έργο της επικεντρώνεται στις αφηγήσεις των γυναικών απέναντι στην επίσημη ιστορία. Έχει συμμετάσχει με διηγήματά της σε ανθολογίες στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.  Διηγήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα δανέζικα, στα σέρβικα, στα ουκρανικά, στα αλβανικά και στα βουλγάρικα.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή λογοτεχνικά φεστιβάλ, εκπροσωπώντας την Κύπρο. Έχει γράψει έργα για  ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές και για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

ΜΙΚΕΛΑ ΧΑΡΤΟΥΛΑΡΗ

Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών με δίπλωμα και μεταπτυχιακό τίτλο στα ΜΜΕ από το Γαλλικό Ινστιτούτο Τύπου (Institut Francais de Presse) του Πανεπιστημίου Paris II, ξεκίνησε την δημοσιογραφική καριέρα της από το πολιτικό περιοδικό ΑΝΤΙ, και συνέχισε στα ΝΕΑ όπου εργάστηκε για 29 χρόνια με ειδίκευση στην πολιτισμική πολιτική (γράμματα, κινηματογράφος, αρχαιολογία, ρεπορτάζ Υπουργείου Πολιτισμού). Στο ίδιο διάστημα υπήρξε και αρχισυντάκτις των σελίδων πολιτισμού για μια εξαετία. Έχει συμμετάσχει σε αγγλόγλωσσες και γερμανόγλωσσες εκδόσεις με δοκίμια για το πολιτισμικό προφίλ της Ελλάδας στο τοπίο της διεθνούς κρίσης.

Από τον Σεπτέμβριο 2018 έως και τον Ιούνιο 2019 θήτευσε ως Σύμβουλος Επικοινωνίας στο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο των καθηκόντων της, το 2019 επιμελήθηκε 12 ντοκιμαντέρ για την πολιτισμική δραστηριότητα των κρατικών θεσμών στην ελληνική περιφέρεια, τα οποία προβλήθηκαν από το Κανάλι της Βουλής.