ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ-ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τελετή Απονομής Βραβείων Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής για το έτος 2021

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργανώνει την Τελετή Απονομής Βραβείων του Ομίλου για το έτος 2021, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρα 19:15 – 21:00, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Κοραής-Θέατρο Χώρα. Τα βραβεία θα απονείμει ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παντελής Βουτουρής.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς που θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, Λεωνίδας Γαλάζης, και ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παντελής Βουτουρής. Έπειτα θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα με συνθέσεις από τον Γιώργο Καλογήρου. Η Τελετή θα συνεχίσει με την ανάγνωση των σκεπτικών βράβευσης και την επίδοση των Βραβείων. Κατόπιν, θα παρουσιαστεί σύντομο αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιαγκουλλή (Βραβείο Συνολικής Προσφοράς “Βασίλης Μιχαηλίδης” (2021). Για το έργο του δρος Γιαγκουλλή θα μιλήσουν ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Ερμηνευτής-μελετητής της κυπριακής μουσικής παράδοσης και ο Σπύρος Αρμοστής, Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με αντιφωνήσεις από τους βραβευθέντες/-είσες. Στο τέλος θα ακολουθήσει δεξίωση.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής μέχρι, Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: olk.com.cy/
Κατά τη διάρκεια της Τελετής, θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία:
Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης»: απονέμεται στον Κωνσταντίνο Γ. Γιαγκουλλή κορυφαίο μελετητή της κυπριακής λογοτεχνίας, της λαϊκής ποίησης και ευρύτερα του λαϊκού μας πολιτισμού και λεξικογράφο. Βραβείο Μυθιστορήματος: απονέμεται στην Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, για το βιβλίο της Μελανοχτυπημένη, Αθήνα, 24 Γράμματα, 2020. Βραβείο Φιλολογικής Μελέτης–Δοκιμίου–Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος»: απονέμεται στη Στέλλα Μιλτιάδου για το βιβλίο της Η Ερμηνευτική Ανθρωπολογία του Κώστα Π. Μιχαηλίδη, Αθήνα, Κοράλλι, 2020. Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη: απονέμεται στη Ράνια Ιακώβου για το μυθιστόρημά της 30, Αθήνα, Αιγόκερως, 2020. Βραβείο Ποίησης: απονέμεται στον Άθω Χατζηματθαίου για το ποίημά του «Η ξαθθομαλλούσα». Έπαινοι ποίησης απονέμονται στον Ευάγγελο Καραφωτιά, για το ποίημά του «Στα λούματα των αετών», στη Μαρία Πιερή-Στασίνου, για το ποίημά της «Μαύρες σκέψεις» και στον Κώστα Τσιαλαφούτα, για το ποίημά του «Το γερμένο πόμολο». Βραβείο Διηγήματος: απονέμεται στη Μαργαρίτα Κτωρίδου για το διήγημά της «Ένα παιδί σε ξύλινο κουτί». Έπαινοι διηγήματος απονέμονται στον Δημήτριο Γκόγκα, για το διήγημά του «Το βόλι που μίλησε», τον Ελευθέριο Πλουτάρχου, για το διήγημά του «Τίτος και Θεοδώρα», τον Κώστα Παπαϊωάννου, για το διήγημά του «Ο Κωστής της Φιενούς» και τη Βασιλική Σγούρου-Παρασκευουλάκου, για το διήγημά της «Το χρονικό της Κινστέρνας».