ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση μελετήματος Μαρίας Χαμάλη Αμερικανική Δραματουργία και Ελληνική Σκηνή: Eugene O’Neill, Tennessee Williams, Arthur Miller (1931-1965)

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής οργανώνει την παρουσίαση του μελετήματος της Μαρίας Χαμάλη Αμερικανική  Δραματουργία και Ελληνική Σκηνή: Eugene O’Neill, Tennessee Williams, Arthur Miller (1931-1965), την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 και ώρα 19.00-20.00 στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού – Θέατρο Χώρα (Κοραή 1, Πλατεία Αρχιεπισκοπής, Λευκωσία). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Λεωνίδας Γαλάζης, Πρόεδρος Ο.Λ.Κ. Στη συνέχεια, για το βιβλίο θα μιλήσει ο Σάββας Πατσαλίδης, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, καθώς και ο Σάββας Κυριακίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος του ΘΟΚ.
 
 
Η Μαρία Χαμάλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί σειρά ετών (2001-2010) υπήρξε μέλος του European Network of Research and Documentation of Ancient Greek Drama καθώς και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των δεκαπενθήμερων καλοκαιρινών μαθημάτων στην Επίδαυρο με τίτλο Intensive course on the study and performance of Ancient Greek Drama. Από το 2003 εργάζεται ως καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Κύπρου, ως θεατρολόγος (συνεργασία με θεατρικούς οργανισμούς και θεατρικές ομάδες στην Κύπρο και την Ελλάδα για τη συγγραφή θεατρικών προγραμμάτων) και από το 2017 ως κριτικός θεάτρου στην εφημερίδα Πολίτης όπου αρθρογραφεί για κυπριακές, ελληνικές και διεθνείς θεατρικές παραγωγές. Έχει συγγράψει περισσότερα από 120 κριτικά σημειώματα. Από το 2018 μέχρι το 2020 εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας ως Σύμβουλος Λογοτεχνίας, ενώ υπήρξε μέλος της Κριτικής Επιτροπής Βραβείων ΘΟΚ για τις χρονιές 2017 και 2019. Από το 2019 είναι μέλος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά θεατρολογικά και λογοτεχνικά συνέδρια στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άρθρα της είναι δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων και ημερίδων.