ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΟΛΚή, Ετήσιου Δελτίου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής αναγγέλλει την έκδοση του πρώτου τεύχους του περιοδικού Ολκή (επιμέλεια: Λεωνίδας Γαλάζης, Κυριάκος Ιωάννου, Αντρέας Τίφας). To εξώφυλλο φιλοτέχνησε η Μαρία Χατζηττοφή-Χαριτωνίδου. Πρόκειται για ετήσιο δελτίο το οποίο εκτείνεται σε περισσότερες από 150 σελίδες και περιλαμβάνει 52 πρωτότυπες/αδημοσίευτες συνεργασίες των μελών του Ο.Λ.Κ. στις θεματικές περιοχές της ποίησης, της πεζογραφίας, της μελέτης, του δοκιμίου και της βιβλιοκρισίας. Περιλαμβάνει, επίσης, συνέντευξη του γνωστού πεζογράφου Ανδρέα Ονουφρίου.
Η «Ολκή», πέρα από την προφανή σύνδεσή της με την ονομασία του Ο.Λ.Κ., είναι μία λέξη με ποικίλες συνδηλώσεις και σημασιοδοτήσεις. Δεν σημαίνει μόνο την ικανότητα και την αξία, αλλά και την έλξη, τη δύναμη της έλξης, τη ροπή, το βάρος, παραπέμποντας, με την πολυσημία του, γενικότερα στον πλούτο και στη δυναμική της γλώσσας, ως φορέα του στοχασμού, της κριτικής σκέψης, της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού.
Σημειώνεται στον πρόλογο του περιοδικού: «Με το ανά χείρας πρώτο τεύχος του ετήσιου δελτίου μας εγκαινιάζουμε μια συλλογική προσπάθεια, κύριο γνώρισμα της οποίας είναι η πολυφωνία και η αποδοχή της διαφορετικότητας, ως πηγή δυναμικής για την κατάθεση της δικής μας σεμνής συνεισφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, χωρίς να αγνοούμε τις μείζονες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η οικουμένη στον 21ο αιώνα».
Τέλος, τονίζεται από τη συντακτική ομάδα: «Στις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε ως πολίτες της ημικατεχόμενης Κύπρου, καθώς και ως πολίτες της οικουμένης, που σκληρά δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, το περιβαλλοντικό πρόβλημα, την πείνα, τους πολέμους και από πολλά άλλα δεινά, αντιτάσσουμε την πολιτιστική δημιουργία, ως ασπίδα και ως καταφυγή, καθώς και ως έκφραση της συλλογικότητας, σε μιαν εποχή ιδιώτευσης, απομόνωσης και απόγνωσης».
Όσοι/-ες ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το περιοδικό, μπορούν να απευθύνονται στο Δ.Σ. του Ο.Λ.Κ., μέσω ειδικής φόρμας που είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο https://forms.gle/r6gLjf4hSjMuDaEE6

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΟΛΚή 1 (2021): Ετήσιο Δελτίο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής