ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου: Πραγματοποιήθηκε το Α’ Επιστημονικό Συνέδριο του Ο.Λ.Κ. «Καβάφης και Κύπρος»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ Α’ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ «ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ»: 25 & 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

27 Σεπτεμβρίου 2020

 

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Α΄ Επιστημονικό Συνέδριό του με θέμα «Καβάφης και Κύπρος», το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2020. Το συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο κ. Υπουργός, που τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο, απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Στον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στο διαρκές ενδιαφέρον του Καβάφη για την Κύπρο, στην κεντρική θέση που κατέχει στη νεοελληνική ποίηση, καθώς και στην απήχηση της ποίησής του τόσο στην ποίηση της Κύπρου όσο και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Εξήρε δε τη συνεργασία των διοργανωτών με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, τονίζοντας την πολύ μεγάλη σημασία της επικοινωνίας και συνέργειας τόσο μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης όσο και των ιδίων με τους πολιτιστικούς φορείς. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, δρ Λεωνίδας Γαλάζης, η Καθηγήτρια Rossitsa Terzieva-Artemis, εκ μέρους του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Κλήμη Μαστορίδη, και ο δρ Χρίστος Αριστείδου, Διευθυντής του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης».

Μέγας χορηγός του Συνεδρίου ήταν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υ.Π.Π.Α.Ν. και συγχορηγοί το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» και οι εκδόσεις Ηλία Επιφανίου. Υποστηρικτής του Συνεδρίου ήταν η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και χορηγός επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Στο Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο του Ο.Λ.Κ. «Καβάφης και Κύπρος» έλαβαν μέρος με πρωτότυπες ανακοινώσεις τους οι: Αφροδίτη Αθανασοπούλου, επικ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Β.Ν.Ε.Σ., Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαρία Αθανασοπούλου, αναπλ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ., Στέλλα Αλεξίου, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παντελής Βουτουρής, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Β.Ν.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεωνίδας Γαλάζης, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας – επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Υ.Π.Π.Α.Ν – πρόεδρος Ο.Λ.Κ., Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Γιώργος Γεωργής, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Μαρία Διαμαντοπούλου, υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Κυριάκος Ιωάννου, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Α.Π.Θ., συνυπεύθυνος έκδοσης περ. Κυπριακή Εστία, Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού, φιλόλογος-βιβλιοθηκάριος, Κωνσταντίνος Γ. Κασίνης, ομότ. καθηγητής Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Γιώργος Κεχαγιόγλου, ομότ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Σταυρούλα Μπίου, υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Β.Ν.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νίκος Ορφανίδης, δρ Φιλοσοφίας, λογοτέχνης, διευθυντής περ. Ακτή, Λευτέρης Παπαλεοντίου, επίκ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Β.Ν.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Σεραφείμ, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Β.Ν.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χατζηθωμάς, φιλόλογος, κριτικός, διευθυντής περ. Διόραμα, Λουίζα Χριστοδουλίδου, αναπλ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου, συγγραφέας, ποιήτρια, ερευνήτρια.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος οι ηθοποιοί Αχιλλέας Γραμματικόπουλος και Κυριάκος Ευθυμίου, με αναγνώσεις καβαφικών ποιημάτων, καθώς και οι ποιητές Ελένη Θεοχάρους, Λούης Περεντός και Κυριάκος Χαραλαμπίδης, με αναγνώσεις δικών τους ποιημάτων, στα οποία συνομιλούν με την καβαφική ποίηση.

Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου: Γιώργος Κεχαγιόγλου, Λεωνίδας Γαλάζης, Κυριάκος Ιωάννου

Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου: Λεωνίδας Γαλάζης, Κυριάκος Ιωάννου, Φένια Κινικλή, Ηλιάδα Αδάμου

Εκτός από τους συνέδρους και τους συμμετέχοντες στο συνέδριο με φυσική παρουσία, το κοινό παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου σε άμεση διαδικτυακή μετάδοση.

Προγραμματίζεται η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ